tisdag 16 mars 2010

Vita tips tack!

Lättaste möjliga scenariot: måla en vägg vit.

Fråga: Vad är vit?

Koden överst är vit som i vit med lite åt det gula - samma vita färg som alla innerdörrar, fönstersmygar, foder och liknande tydligen. Koden under är kritvit. Samma vit som i taken. Målar vi väggarna kritvita riskerar vi att få dörrar och fönster att se lätt skitiga ut. Målar vi i lätt bruten, koden överst, så tonar allt ihop sig till samma vita nyans tydligen.

Inte lätt detta! Vi var helt säkra på att vi ville ha kritvit - mer bruten mot grå än gul i alla fall, men efter lätt konfererande med MålarMike går tankarna åt olika håll.

När slutade vitt vara vitt? Designervit, benvit, vitvit, äggvit, pärlvit. Ge oss VIT?

Hur har ni andra tänkt? Kritvit eller lätt bruten som fönster- och dörrvit? Vit vecka kanske? ;-)

Tacksam för TIPS på detta!

Kram P

7 kommentarer:

  1. Vit, vit, så vitt som det bara går att få det :) Nikotinvita väggar är det värsta som finns.

    SvaraRadera
  2. Vi har inte tänkt på nyans... eller, JAG har inte gjort det iallafall... ska fråga D......... 0502-Y säger han... så... han har nog tänkt på det... ;-)

    SvaraRadera
  3. Bryt så det blir samma nyans som dörrar och fönster. Hellre allt "nikotinvitt" för då tänker man i alla fall inte på det på samma sätt.

    SvaraRadera
  4. Lustigt, vi har varit och valt nyans till fasaden på vårt hus just idag, och exakt samma nyanser på det vita runt fönsterna kom upp på tal. På utsidan valde vi därför just 0502-Y. För att inte dörrar och fönster ska se "smutsgula" ut i jämförelse. Men den invändiga nyansen blir nog ett val till nästa vecka eller så. Och där har jag varit bensäker på att vi skulle ha 0500-Y eller möjligtvis 0500-N (bruten i något gråare nyans) men nu blir man ju lite osäker. Det blir ju samma fråga på fönster och dörrar invändigt..

    Himla jobbigt. :o)

    Vi kanske skulle övertala alla världens dörr- & fönsterleverantörer att byta standardvit till 0500-Y istället, här verkar ju alla vara rörande överens om att det är den snyggaste.. :o)

    SvaraRadera
  5. Våran målare sa också samma sak. Han hade målat flera hus med 0500 och kunderna hade blivit missnöjda för att allt fabriksmålat såg gult ut. De hus han hade målat med 0502-y hade alla blivit nöjda och det såg bra ut. Sen blir rummen lite "varmare" också tydligen...

    Vi har valt 0502-y och hoppas det blir bra!

    SvaraRadera
  6. Om ni inte vill ha S0502-Y, som ju i vissa fall kan vara lite väl gul, så vill jag tipsa om en, som på Flügger heter Carlssonvit. Den är bara 0502-Y alltså utan S framför. Den blir mindre gul, men inte sådär vitvit så dörrar och fönster ser skitiga ut.

    Men det är ett svårt val :/
    Provmåla, det brukar vara bra.
    Lycka till!

    SvaraRadera
  7. Hej hej, vi höll också på att vela. Jag tycker 0502-y är alldeles för gul så jag ville ha en vitare nyans men inte kritvit. Spenderade många timmar i färgaffären innan vi kom fram till en bra. Jag kan tipsa om Nordsjövit som den heter i många affärer, den är ett mellanting och jättefin :)

    SvaraRadera